Publisert: 7. juli 2019, Sist oppdatert: 16. april 2020

Slik finner rekrutteringsselskapet den beste økonomen

Alle kan finne økonomer som kan faget, men det er atferdsprofilen som avgjør om kandidaten vil lykkes og trives i jobben, sier Øyvind Sandvik, administrerende direktør i Qualified Professionals.

– I jobbanalysen avdekker vi selvfølgelig hvilken fagkompetanse som kreves til den aktuelle stillingen, men det er like viktig å forstå rollen, sier Sandvik. Først når vi avdekker hvordan hverdagen vil bli for den som skal ansettes, vet vi hvilken atferdsprofil som er den beste.

Innadvendte

– Mange faller for fristelsen til å ansette utadvendte og kommunikative økonomer til jobber hvor de litt mer innadvendte ville hatt større jobbsuksess, sier Sandvik. Hvis du for eksempel skal ansette en financial con-troller som vil bruke 80 prosent av tiden på å utarbeide rapporter og analyser, er det viktig å finne personer som har en analytisk tilnærming, hvor regelorientering og systematikk er fremtredene. Vedkommende vil trives bedre med å jobbe selvstendig med rutinemessige oppgaver. Dette vil ikke bare være viktig for kvaliteten på arbeidet vedkommende utfører, men det vil også bestemme hvorvidt kandidaten vil trives i jobben og holde ut over tid.

Ansette ny økonom? Kontakt oss!

Utadvendte

– Er det en stilling som krever veldig mye kommunikasjon med andre, for eksempel en business controller som har mye kontakt med de ulike linjelederne, hvor vedkommende skal støtte dem, er vi på utkikk etter økonomer med en annen atferdsprofil, påpeker Sandvik. Vedkommende må jo jobbe godt i samspill med andre, og dermed krever dette at kandidaten er mer utadvendt og relasjonsorientert.

Forstå kravene

– Man må forstå kravene til stillingen, og deretter gjennomføre en grundig prosess hvor tester og intervjuer avdekker hvem kandidaten er. Dessverre ser vi gang på gang at de tradisjonelle rekrutteringsprosessene premierer de utadvendte. Typisk gjennomføres intervjuene av utadvendte personer som faller for folk som ligner på seg selv. Dermed bommer de, og velger bort oppgaveorienterte personer som kunne gjort en mye bedre jobb.

Les også: Kunsten å velge det beste rekrutteringsselskapet og Ingen som søker? Velg et rekrutteringsselskap som behersker search!