Publisert: 26. august 2019, Sist oppdatert: 8. mars 2022

Skal du på jobbintervju? 12 kloke råd, inkludert svake sider

Qualified Professionals er et av Norges ledende rekrutteringsbyråer. Vi har hjulpet kunder med å ansette medarbeidere over hele Norge. Her har vi samlet sammen 12 gode tips til hvordan du skal komme best forberedt til ditt neste jobbintervju.

1. Ikke ring på forhånd

Mange tenker det er smart å ringe bedriften på forhånd for å vise interesse for stillingen. Ikke gjør det! Du blir veldig lett gjennomskuet dersom du egentlig ringer fordi du ønsker å bli husket.

2. Les deg opp

At du kjenner bedriften og vet hvorfor du synes denne stillingen er interessant for deg, gjør alltid et godt inntrykk.

3. Analyser bedriftens konkurransesituasjon

Les mer enn «Om oss» på bedriftens egne nettsider. Les artikler og årsrapporter. Hvem er bedriftens viktigste konkurrenter? Les om dem! Er virksomheten inne i en positiv eller negativ trend? Kanskje kommer det ikke direkte spørsmål knyttet til dette under jobbintervjuet, men forberedelsene gjør deg tryggere. De hjelper deg også å finne ut om dette er en jobb du har lyst på og om dette er trygg arbeidsplass hvor det er muligheter for å utvikle seg.

4. Analyser stillingsannonsen grundig

Noter ned hva som kreves av fagkompetanse, egenskaper, evner og atferd. Du må forstå rollen og kravene til stillingen du søker på, og du må vite hvem du er i forhold til dette.

5. Analyser deg selv

Det holder ikke bare å kunne svare på hvilken fagkompetanse du har. Du må også kunne svare på hvilke egenskaper og hvilken atferdsprofil du har. Kandidater som vet hvem de er, gjør alltid et veldig godt inntrykk.

6. Kjenn ditt eget renommé

Hva vil de som du har jobbet hos før si om deg? Jo sikrere du er på at du forteller en sann historie om deg selv, desto mer sannsynlig er det at andre vil tro på at du har de egenskapene du beskriver.

7. Øv

Ta opp lyd, eller film deg selv, når du forteller om kunnskapen, kompetansen og egenskapene du har som gjør at du passer til denne jobben. Ikke gi deg før du har en god rytme, med klare og tydelige poenger. Bruk blikket bevisst.

8. Ikke glem dine svakeste sider

Øv også på å fortelle om dine svakeste sider. Dette spørsmålet er viktig. Det viser at du har selvinnsikt. Fortell selvfølgelig også om hvordan du jobber for å ivareta dine svake sider.

9. Kle deg som om du skal på jobb

Det er viktig å finne ut hvordan dresskoden er på arbeidsplassen. Spør rekrutteringsrådgiveren. Hvis du ikke finner svaret, bør du safe: Dropp jeans og slips!

10. Ikke kom for sent

Ikke ta noen sjanser, kalkuler reisetiden. Regn med at du ikke får jobben, hvis du kommer for sent.

11. Analyser de som intervjuer

Finn ut om de du møter i intervjuet er opptatt av detaljer. Si for eksempel: «Vil dere at jeg skal ta det mer overordnede, eller vil dere ha detaljene?» Hvis svaret du får ikke gjør deg klokere, kan du si: «Hvis dere føler at jeg blir for detaljert, kan dere bare be meg gå videre.»

12. Ikke still spørsmål for å vise at du er initiativrik

Still spørsmål hvis det virkelig er noe du lurer på, men ikke trøtt ut de som intervjuer deg med spørsmål som foreløpig ikke er relevante. Dersom du til sist i intervjuet blir spurt om du har flere spørsmål, kan du svare: «Det er selvfølgelig mange ting jeg lurer på, men jeg tenker at jeg har fått svar på det viktigste, slik at dere kan ta en beslutning om dere ønsker meg videre.»

Hva skjer etter første intervju?

Hvis du kommer til andre runde, kan du selvfølgelig ta opp ting som er viktige for deg. Det kan for eksempel være spørsmål om utviklingsmuligheter, miljø, arbeidsmiljø eller om bedriften har en spesifikk onboarding-plan.

Hold deg oppdatert på tips, arrangementer og nyheter ved å abonnere på vårt nyhetsbrev.

Husk å registrer deg hos oss.

Kontakt oss!

Ta kontakt med oss

Send inn skjemaet nedenfor. Vi tar kontakt med deg innen 24 timer.

CTA Form
*Ved innsending samtykker du til Personvernerklæring